Engels leren met Engelstalige films, series en muziek

Jongeren spreken steeds eerder en vaker Engels. Goed Engels kunnen spreken is belangrijk. Het opent deuren naar internationale communicatie, carrièremogelijkheden en culturele uitwisseling. Eén van de manieren waarop jongeren makkelijk Engels leren, is door middel van films, series en muziek. Deze populaire vormen van media bieden niet alleen maar entertainment. Toch is het leren van een taal vanuit populaire media niet voldoende. In dit artikel leggen we uit waarom.

Engelse films en series als hulpmiddel bij het leren van de taal

Engelse films en TV-series zijn een fantastische manier om kennis te maken met authentiek Engels, met al haar verschillende accenten en dialecten. Door te luisteren naar de Engelse taal in verschillende situaties, kunnen jongeren wennen aan de natuurlijke intonatie en uitspraak van de taal. Bovendien maken jongeren op deze manier kennis met informele taaluitdrukkingen en woorden die vaak niet in traditionele lesmaterialen voorkomen. Dit verbetert de luistervaardigheden en het begrip van de Engelse taal. Omdat jongeren zelf kunnen bepalen welke serie of film ze bekijken, sluiten deze ook goed aan bij de eigen interesses.

Muziek als een effectieve manier om Engels te leren

Naast films en TV-series is ook muziek een krachtig hulpmiddel bij het leren van de Engelse taal. Het luisteren naar Engelstalige liedjes kan de woordenschat verrijken en helpen bij het begrijpen van idiomatische uitdrukkingen en culturele referenties. Daarnaast oefent het beluisteren en meezingen met nummers de uitspraak en intonatie, wat essentieel is voor een natuurlijke taalvaardigheid. Door middel van muziek kunnen jongeren ook hun cultureel bewustzijn vergroten, doordat zij kennismaken met verschillende muziekstijlen en artiesten. De keuze is daarbij gigantisch! Er verschijnt bijvoorbeeld gemiddeld één nieuw nummer per 1,4 seconden op Spotify, waarvan het merendeel Engelstalig is.

De beperkingen van films, series en muziek om goed Engels te leren

Hoewel films, series en muziek waardevolle bronnen zijn voor Engelse taalverwerving, hebben ze ook hun beperkingen. Ze zijn daarom vooral geschikt als extra hulpmiddel en niet om daadwerkelijk de taal volledig te leren. Films, series en muziek zijn natuurlijk ‘eenrichtingsverkeer’. Jongeren hebben niet de mogelijkheid om spreekvaardigheid te oefenen. Ook is het risico om incorrecte grammatica of uitspraak aan te leren als ze alleen vertrouwen op deze vormen van media. Ten slotte is het bekijken van een film of serie natuurlijk wel anders dan het volgen van gestructureerd lesmateriaal, dat de voortgang bijhoudt en systematische kennisopbouw mogelijk maakt.

Het belang van taaltraining voor echt goed Engels leren spreken

Het is dan ook belangrijk om de waarde van goed taalonderwijs te benadrukken. Wil je als jongere écht goed Engels leren spreken, dan zul je ook moeten investeren in het leren van grammaticaregels en taalstructuren. Praktische oefeningen qua mondelinge communicatie zijn cruciaal om de spreekvaardigheid te ontwikkelen en zelfvertrouwen op te bouwen. Feedback en correctie door professionele taaldocenten zijn essentieel om fouten in grammatica of uitspraak te corrigeren. Het is belangrijk om hier alvast in te investeren, zeker wanneer gedacht wordt aan een toekomstige internationale carrière of een vervolgopleiding waarin de Engelse taal erg belangrijk is. Maar het kijken van Engelse films en series en het luisteren naar Engelstalige muziek is hierop natuurlijk wel een erg leuke aanvulling….

De Engelse taal leren met internationale leeftijdsgenoten

Het leren van de Engelse taal is belangrijk voor jongeren. Het beheersen ervan opent deuren wat opleiding en toekomstig werk betreft. European Language Centre biedt via CERAN LINGUA speciale taaltrainingen voor jongeren aan. Zo leren jongeren al binnen één week veel vaardigheden in de Engelse taal, samen met internationale leeftijdsgenoten. Wil je meer informatie over onze taaltrainingen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!