“De mix van nationaliteiten in de groep maakt de te leren taal direct de voertaal”

In gesprek met Diane. Diane volgde 16 januari 2022 de Intensieve TaalTraining Frans van 5 dagen.

Intensieve taaltraining voor professionalsDiane: “In mijn werk als Marketing Manager van de Benelux heb ik te maken met Frantalige collega’s in Wallonië. Basis vragen stellen ging me redelijk af. Maar ik vond het lastig om mijn collega’s te verstaan in een drukke omgeving, terwijl het in mijn functie belangrijk is de strategie van de organisatie over te brengen. Dit was voor mij een reden om op zoek te gaan naar een taaltraining.”

“Omdat ik de taal nu nodig heb, wilde ik een hoge opbrengst in korte tijd. Meerdere collega’s hebben eerder een taaltraining bij CERAN LINGUA gevolgd. Zij zijn tevreden met het geboekte resultaat en adviseerden me hierheen te gaan.”

Profielen zorgen voor ‘echte’ gesprekken

“Vijf dagen lang doe je alles in de te leren taal. De groep bestaat uit mensen met allerlei nationaliteiten. Ik zat bijvoorbeeld met een Italiaan en een Braziliaanse in een groep die voorheen alleen hun moedertaal spraken. Dit maakt dat het Frans direct de voertaal is. Dit voelt heel natuurlijk, iedereen struggelt in het begin.”
“Fijn is dat er direct de eerste avond een profiel van iedereen wordt gemaakt: waar werk je, wat zijn je hobby’s enz. Ook komt er van alles los tijdens het spelen van quizzen. Je woordenschat vergroot direct en je kunt echt met mensen in gesprek (het gaat niet alleen over het weer).”

“Ik heb de training enerzijds als pittig ervaren, maar anderzijds ook als eenvoudig. Halverwege de week was ik erg moe, maar de vrijdag niet meer. Ik was de drempel over. Het is niet zo dat ik droomde in het Frans, maar ik was er wel continu mee bezig. Ook op de weg naar huis was ik nog zinnen aan het maken.”

Synoniemen en superlatieven

“Wat de leermethode van CERAN LINGUA bijzonder maakt, is de eigen inbreng van de student en het gebruik van sleutelzinnen waarmee je iedere individuele les afsluit. De docenten passen steeds een woordje in deze zinnen aan, waardoor je vocabulaire snel verbreed en je synoniemen en superlatieven van woorden leert kennen. Toen vielen er voor mij kwartjes: ‘dus dat is wat mijn collega’s zeiden’.

“Ik ben in een week tijd zeker gegroeid in het gebruik van de Franse taal. Waar ik voorheen veel moest zoeken, maak ik nu veel makkelijker combinaties van woorden. Ook gebruik ik steeds vaker de juiste voorzetsels en bijvoeglijke naamwoorden. Hierdoor begrijpen mijn collega’s me beter. Ik krijg terug van collega’s dat ze een groot verschil merken. Dit maakt het gebruiken van de Franse taal voor mij veel leuker.”

Tip: zorg voor een kleine basis

“Ik beveel de training zeker aan. Je bereikt heel veel in korte tijd. Wel zou ik ervoor zorgen dat je een basis hebt. Dit hoeft echt niet veel te zijn. Dat je je voor kunt stellen, kunt vertellen waar je woont en bij wijze van spreken een brood kunt bestellen. Ik merkte dat de mensen die kwamen zonder enige basis heel moe waren en daardoor sommige dingen niet meer opnamen. En dat is natuurlijk zonde.”