Vijf redenen om al op jonge leeftijd een tweede taal te leren

Als volwassene een nieuwe taal leren is vaak niet eenvoudig. Het kost uren studeren, luisteren en spreken. En nog een taal beheersen brengt je zoveel. Daarom hebben we vijf redenen voor je op een rij gezet om al jonge leeftijd een tweede (of derde, of vierde…) taal te leren.

1. Kinderen leren een taal makkelijker

Het is bewezen dat het makkelijker is om op jonge leeftijd een taal te leren dan op latere leeftijd. Bepaalde gebieden in onze hersenen die verantwoordelijk zijn voor taalbeheersing worden minder actief naarmate we ouder worden. Hoe dat komt is nog steeds niet helemaal duidelijk. Wel duidelijk is in ieder geval dat kinderen niet alleen hun moedertaal, maar ook andere talen veel sneller oppakken dan volwassenen.

2. Het maakt je zelfstandiger

Een taal leren door het volgen van een intensieve taaltraining, een studie, stage of tussenjaar in het buitenland is een spannend avontuur. Je moet jezelf zien te redden in een nieuwe omgeving. Na je verblijf in het buitenland kom je sterker en wijzer terug. Je bent ook zelfstandiger. Onderzoek toont aan dat mensen die een periode in het buitenland hebben gewoond, beter zijn in het bedenken van creatieve oplossingen.

3. Je leert internationale vaardigheden

Wanneer je een taal leert tijdens een verblijf in het buitenland leer je een andere wereld kennen. Je ontmoet nieuwe mensen en leert een andere cultuur kennen. Je wordt je niet alleen bewuster van jezelf en je eigen cultuur, maar ook van de cultuur van het land. Je wordt flexibeler in de omgang met andere mensen en opener naar anderen toe. Deze vaardigheden komen in het dagelijks leven van pas. Maar, ook als je later in een internationale omgeving gaat werken of collega’s krijgt met verschillende achtergronden.

4. Je hebt vaak een streepje voor op anderen

Misschien denk je nog niet aan solliciteren, maar wanneer je meerdere talen beheerst heb je in een sollicitatieprocedures vaak een streepje voor op anderen. Dit geldt niet alleen voor een ‘grote mensen baan’, maar denk ook aan een bijbaan of een stage waarbij het spreken van een andere taal noodzakelijk is.
Bewezen is dat jongeren die ervaring hebben opgedaan in het buitenland sneller een goede baan vinden en tevredener zijn over hun baan. Ook is het zo dat je tijdens een verblijf in het buitenland een netwerk opbouwt dat goed van pas kan komen als je later in een internationale omgeving wilt gaan werken.

5. Je beleeft een onvergetelijke ervaring

Nieuwe mensen leren kennen, kennis maken met andere culturen. Een ervaring om nooit meer te vergeten en waar je misschien wel nieuwe vriendschappen aan overhoudt. Vind je het spannend? Misschien heb je wel een vriend, vriendin, broer of zus die samen met je wil gaan.

 

Wil jij meertalig worden? Dan is dit het belangrijkste advies: begin vroeg! Hoe eerder je begint met het leren van een vreemde taal, hoe makkelijker het voor je is de taal te leren en behouden.