Van communicatie tot cultuur: Hoe een taaltraining voor jongeren jou een voorsprong kan geven in je studie of carrière

Taaltraining voor jongeren

Het leren van een nieuwe taal op jonge leeftijd heeft veel voordelen. Die voordelen gaan verder dan alleen het verbeteren je kennis van deze taal. Zo is het een ideale voorbereiding op je examens, kan het een voorsprong geven in je vervolgopleiding en is het goede voorbereiding op een studie in het buitenland of bij emigratie. Daarnaast is het ook nog eens goed voor de ontwikkeling van je brein en helpt het je bij het leren van allerlei handige vaardigheden zoals empathie, flexibiliteit en het herkennen van cultuurverschillen. Nieuwsgierig? In dit artikel vertellen we je hier meer over.

De effecten van het leren van een nieuwe taal op je brein

Het brein van iemand die meerdere talen spreekt is flexibeler en kan zich makkelijker aanpassen. Dat blijkt uit verschillende neurologische onderzoeken. Ook blijkt uit deze onderzoeken dat het leren van een nieuwe taal zorgt voor een sterkere dorsolaterale prefrontale cortex. Dit deel van je brein is verantwoordelijk voor onder andere je concentratie, het oplossen van problemen en het onthouden en verwerken van informatie. Het leren van een taal heeft dus talloze positieve effecten op je brein waar jij je hele leven lang baat bij zult hebben.

De voordelen van meertaligheid voor jouw studie of carrière

Een taaltraining helpt om een nieuwe taal goed aan te leren. Dat kan heel handig zijn in de voorbereiding naar je eindexamens, zodat je met meer zelfvertrouwen de examenruimte binnen kunt stappen. Bovendien is de wereld dankzij de komst van allerlei technologie internationaler dan ooit. Steeds meer bedrijven opereren wereldwijd. Dat maakt dat het goed kunnen spreken van meerdere talen steeds belangrijker wordt. De vraag naar mensen die naast Nederlands ook Engels, Frans of Duits spreken blijft stijgen. Als je nu begint met het leren van een tweede taal, kan dat je later een flinke voorsprong geven in je vervolgstudie of op de arbeidsmarkt.

Een taaltraining helpt ook met het ontwikkelen van andere vaardigheden

Een taaltraining helpt je niet alleen om een andere taal te leren, het helpt ook bij het ontwikkelen van andere belangrijke levensvaardigheden. Zo blijkt dat jongeren die meerdere talen spreken empathischer zijn, beter kunnen interpreteren en duidelijker communiceren. Dit komt omdat meertalige jongeren meer bezig zijn met het nadenken over de intenties en perspectieven van gespreksgenoten. Ook zijn jongeren die meerdere talen spreken ruimdenkender en hebben zij meer zelfvertrouwen in interacties met mensen die uit een ander land of andere cultuur komen. Een taaltraining helpt dus niet alleen om beter te communiceren in een andere taal, maar het helpt ook om makkelijker te kunnen samenwerken met mensen uit verschillende landen en culturen.

Wil jij ook jouw kennis van Nederland, Engels, Frans of Duits verbeteren?

Misschien is dan één van onze taaltrainingen voor jongeren iets voor jou! Wij bieden een intensieve training aan op locaties in België en Zwitserland. De training kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een tennis-, golf- of paardrijkamp. Onze trainingen zijn een goede voorbereiding op eindexamens, vervolgonderwijs, een studie in het buitenland. Wil je meer informatie over onze taaltrainingen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!