Taal op menukaarten

Nieuws European Language CentreVeel restaurants maken het wel heel bont met de schrijfwijze van de gerechten en ingrediënten op hun menukaart. Spaties vormen een groot obstakel, maar ook namen van gerechten uit de internationale keuken gaan vaak mis.

Het bovenstaande druist in tegen een trend in de horeca, vooral binnen het hogere segment, om gerechten geen namen meer te geven en te omschrijven, maar te volstaan met het noemen van de ingrediënten. In deze minimalistische opvatting wordt een hoofdgerecht bijvoorbeeld als volgt gepresenteerd: ‘Tarbot / octopus / saffraan / cepes’.

Hoe belangrijk taal is op een menukaart, bleek weer eens op horecavakbeurs Horecava, waar tijdens een presentatie over consumentengedrag werd gemeld dat het gebruik van ‘aromatische’ woorden als ‘kruidig’, ‘pittig’, ‘knapperig’ ertoe leiden dat gasten het eten 14 procent lekkerder vinden. Het helpt om de gast duidelijk te vertellen welke smaakbeleving hij kan verwachten.

Bron: Elsevier, januari 2015

Schrijfvaardigheid

Schrijven in een vreemde taal vereist speciale oefening. In de trainingen van European Language Centre is dit dan ook een belangrijk onderdeel. Bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.