Onderdompeling: de sleutel tot succes voor een effectieve taaltraining

onderdompeling

De beste manier om een nieuwe taal te leren, zo wordt vaak gezegd, is door in een land te gaan wonen waar ze die taal spreken. Door er gewoon aanwezig te zijn, komt u continu in aanraking met de taal. Het is de totale taalonderdompeling die u dan ervaart die het zo effectief maakt. Maar wat als u niet zomaar even in het buitenland kunt gaan wonen? Dan is onderdompeling als methode bij taaltrainingen een uitkomst. Dit artikel is ontstaan vanuit een gesprek met residential products manager de heer Scheepers van CERAN LINGUA.

Wat is onderdompeling?

Onderdompeling bij het leren van een taal is de situatie waarin mensen in een anderstalige omgeving worden geplaatst om de vreemde taal te verwerven. In een taaltraining houdt het in dat de trainer de tweede taal voor nagenoeg alles gebruikt, inclusief het geven van instructies en feedback. Die trainers zijn altijd native speakers van de doeltaal. Dit helpt studenten om vertrouwd te raken met de juiste uitspraak, intonatie en grammaticale structuren. De trainers zorgen er bovendien voor dat het ‘taalbad’ niet te diep is, door de lessen op of net boven het taalniveau van de leerling te houden. Het uiteindelijke doel is om te leren denken in de taal.

Wat zijn de voordelen van een taaltraining met onderdompeling?

De voordelen van een taaltraining met onderdompeling zijn talrijk. De boost die u krijgt bij onderdompeling is groter dan bij reguliere taaltrainingen omdat het geconcentreerder is. Het geleerde kan direct in de praktijk gebracht worden, binnen de veilige omgeving op de locatie. Zo is er alle mogelijkheid om te oefenen, zonder dat er ‘echte’ mensen (van buiten dat kader) opletten of je geen fouten maakt. Bovendien is er genoeg tijd om na te denken over een antwoord, in plaats van dat u in een ‘echte’ situatie snel moet anticiperen. U krijgt daardoor sneller meer zelfvertrouwen in de taal en leert oplossingen zoeken tijdens het spreken. De voordelen zijn hierdoor onder andere:

 • Snelle verbetering in het gebruik van een taal
 • Vloeiende spraak met de juiste intonatie
 • Meer zelfvertrouwen in de taal
 • Groter cultureel bewustzijn en begrip
 • Verbetering van denkvaardigheden
 • Meer probleemoplossende skills

“Een zeer intensieve maar erg leuke manier om een taal (verder) te leren. Echt ondergedompeld in de Franse taal, van de vroege ochtend tot en met de late avond. Aan de hand van te houden presentaties, documentaires, quiz, meegenomen documenten en een op een gesprekken worden nieuwe woorden, grammatica en uitspraak op een niet schoolse manier behandeld. Hierdoor leg je ook beter de connectie met ervaringen en onthoud je het beter.” – Anita

Hoe kiest u de juiste taaltraining met onderdompeling?

Taalonderdompeling kan op verschillende manieren worden toegepast, afhankelijk van uw eigen wensen en uw taalniveau. Zo zijn er stapsgewijze benaderingen waarbij u alleen tijdens lessen wordt blootgesteld aan de doeltaal. Echter, de meeste effectieve manier is een taaltraining waarbij u zoveel mogelijk uren van de dag wordt ondergedompeld in de taal. Het is belangrijk dat u zich hierbij op een locatie bevindt waar écht alleen deze taal wordt gesproken, zodat u niet alsnog Nederlands hoort in de wandelgangen. Alleen dán weet u zeker dat de onderdompeling succesvol is. De intensieve taaltrainingen van European Language Centre in Spa (net over de grens bij Maastricht) bieden 14 uur per dag, 66 uur per week, actieve taalonderdompeling. Dit is ruim 1,5 x zo veel als bij andere aanbieders!

“Vanaf moment van aankomst (ik begon midden in de week) werd ik meteen in de groep opgenomen alsof we allemaal tegelijk aan de week waren begonnen. Zowel door de groep als door de trainer. De volgende dag merkte ik dat Ceran professioneel en informeel te werk gaat.” – Phillipe

Wat zijn enkele uitdagingen waar u tegenaan kunt lopen bij onderdompeling?

Sommige deelnemers hebben vooraf te hoge verwachtingen. Ze zijn dan niet realistisch in wat er te bereiken valt in een week, soms ook vanuit de verwachtingen van het bedrijf waar ze voor werken. Er zitten immers grenzen aan wat je in één week kunt leren. Doorgaans bereiken alle deelnemers één niveau vooruitgang in één week tijd, maar de exacte resultaten verschillen per persoon. Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de moedertaal, het huidige niveau en hoe taalgevoelig iemand is.

“Het contact met de leerkrachten was enerzijds zeer intensief echter tevens heel aangenaam. Een groep uiterst geïnteresseerde trainers, waarbij de gesprekken zowel over de zakelijke aspecten van de cursisten alsook over persoonlijke interesses en stellingen gingen. Zowel de medecursisten als de trainers waren vreemden bij het begin en het voelde alsof men nieuwe vrienden had gemaakt bij de afsluiting. Zonder twijfel mag gezegd worden dat gedurende een week sprake is van enorme progressie van zowel spraak, geschrift, luistervaardigheid, vocabulaire en zelfvertrouwen.” – Gerd

Daarnaast is onderdompeling ook gewoon uitdagend. Het is ontzettend vermoeiend om te moeten schakelen in de taal. Gelukkig bieden wij de deelnemers genoeg tijd om even te kunnen opladen tussendoor, bijvoorbeeld met een wandeling in de prachtige natuur rondom Spa of in de wellnessfaciliteiten die aanwezig zijn. Het leerproces is geen lineaire curve, maar iets dat met golfbewegingen gaat. De ene dag gaat het makkelijker dan anderen en soms komt al het geleerde pas later in de week echt tot uiting. Het moet natuurlijk ook niet te makkelijk zijn. Het is de uitdaging die zorgt dat u grote stappen kunt maken.

Wat zijn de belangrijkste factoren die tot succes leiden?

Als u zich aanmeldt voor een taaltraining met onderdompeling, dan wilt u er natuurlijk wel zeker van zijn dat u zo daar zoveel mogelijk profijt van heeft. Er zijn een aantal factoren die daaraan kunnen bijdragen:

 • Maak tijd vrij tijdens de taaltraining. We kennen het allemaal: werk is nooit ver weg. Het is echter wel belangrijk om dat zo veel mogelijk uit te sluiten, zodat u de focus heeft voor waar u op dat moment mee bezig bent.
 • Wees open minded voor wat er gebeurd. Sommige lesmethoden zijn wellicht niet zoals u ze gewend bent van school. Zo wordt er bij Ceran Lingua niet gelet op alle taalfouten, want het leren én durven communiceren staat voorop.
 • Doe mee aan alle activiteiten. Niet alleen de lessen, maar ook aan alles wat er omheen wordt georganiseerd. Zo leert u de taal gebruiken in allerlei praktische situaties.
 • Oefen zo veel mogelijk. Trek u niet terug op rustige moment, maar zoek juist de contacten op als er ook even geen activiteit is.
 • Maak gebruik van de beschikbare steun en stel direct vragen als die er zijn, ga niet wachten. Wat u leert in een les ook direct proberen te herhalen.
 • Houd rekening met de periode erna. Een geleerde taal zakt snel weg wanneer u hier niet actief mee bezig blijft. Wanneer u naar een land verhuisd waar ze de taal spreken zal dit geen probleem zijn, maar dat is niet altijd het geval. Het is belangrijk om dan te blijven oefenen, door bijvoorbeeld periodiek online taallessen te blijven volgen of veel te spreken met mensen die de geleerde taal al spreken.
 • En natuurlijk: geniet van deze bijzondere ervaring! Wij zorgen dat iedereen is gerustgesteld en binnen een veilige omgeving aan de slag kan.

Taalonderdompeling; dé manier om uw taalvaardigheid naar een hoger niveau te tillen

Taalonderdompeling is een beproefde methode om een nieuwe taal snel en effectief onder de knie te krijgen. De voordelen zijn talrijk. Wilt u zelf ervaren hoe onderdompeling in de taal u verder kan helpen? Kies dan voor een intensieve taaltraining volgens de unieke CERAN LINGUA-methode. Wilt u meer informatie over onze taaltrainingen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!