Nederland in middenmoot met vreemde talen

Taaltrainingen voor professionalsZo’n 74% van de Nederlandse scholieren volgt naast het verplichte Engels ten minste een tweede vreemde taal. Daarmee zit Nederland in de Europese middenmoot. Dat blijkt uit cijfers over 2017 die Eurostat publiceert op de Europese Dag van de Talen. Daarmee scoort de Nederlander slechter dan Italianen, Portugezen en de Fransen.

Hoewel Engels in Nederland verplicht is, verliest het wel wat populariteit als vreemde taal onder Nederlandse scholieren volgens Eurostat. In de onderbouw van het voortgezet onderwijs volgde 93,9% Engelse les. Vijf jaar eerder lag dat aandeel nog op 96,6%. Eurostat geeft hiervoor geen verklaring.

Ook de belangstelling voor Duits en Frans neemt af in Nederland. Franse les heeft in vijf jaar tijd het aandeel onder de scholieren in de onderbouw van het voortgezet onderwijs zien afnemen van 57,8% naar 55,5%. Bij Duits nam het iets minder snel af, van 51,7% naar 49,9%. Desalniettemin beheersen Nederlandse scholieren op de middelbare school deze twee vreemde talen beter dan de gemiddelde Europeaan. In België, Italië, Roemenië en Portugal wordt Frans bovengemiddeld gevolgd. Deense en Poolse scholieren kiezen vaak Duits, maar die taal is ook in Griekenland en Kroatië geliefd op school.

Russisch staat ook in de top 5 van populairste vreemde talen in Europa. Dat komt vooral door de Baltische staten. Meer dan de helft van de scholieren volgt Russische lessen.

Bron: Het Financieele Dagblad, vrijdag 27 september 2019.


Leer een taal en vergroot uw business

Wanneer u zaken met iemand wilt doen, is het belangrijk om de taal van uw zakenpartner te leren. Dit is veelal vakjargon en gaat verder dan wat u eventueel op school hebt geleerd. Daarnaast is het essentieel om op de hoogte te zijn van onder andere culturele-, hiërarchische- en communicatieverschillen. In onze taaltrainingen komen deze aspecten aan bod, maar voor verdieping bieden wij nu ook cultuurtrainingen aan! Neem voor meer informatie contact met ons op: tel (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar: info@europeanlanguagecentre.nl.