Mag een krant verengelsen of niet?

De mening van Ombudsman Adri Vermaat van Trouw. Adri Vermaat bespreekt journalistieke dilemma’s en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.

spoedcursus Engels AmsterdamDe verengelsing op Nederlandse universiteiten genereert zowel toenemende zorg als kritiek, maar hoe gaat de Trouw-redactie met Engelse of anderstalige woorden om? Is zij, met de precaire situatie van het Nederlands in het hoger onderwijs voor ogen, extra alert op niet-functioneel gebruik van het Engels? Of volgt zij de trend om voor deze en andere talen een oogje toe te knijpen?
Het Trouw Schrijfboek, het naslagwerk voor redacteuren, gebiedt: ‘Gebruik geen Engelse woorden als een passend Nederlands equivalent bestaat. En verder: ‘Voorzie citaten in het Engels altijd van een vertaling’.
De uitkomst van een kleine steekproef, waarvoor willekeurige Trouw-edities zijn geraadpleegd, neigt naar het laatste. De redactie gebruikt vaker dan (door mij) gedacht Engelse woorden en passages. Ze komen vooral voor in reportages, columns en interviews, de weekendbijlagen inbegrepen. In nieuwsartikelen is dat gebruik minder, vermoedelijk vanwege de feitelijke berichtgeving en het ontbreken van een losse(re) schrijfstijl in die berichten.
Lezers ervaren Engels of een andere vreemde taal als storend, blijkt uit mails. De meeste zijn van lezers die moeite hebben met een andere taal dan Nederlands. Andere lezers zien het gebruik van vreemde talen als ‘vervuiling’ en als ‘minachting’ voor het Nederlands. De redactie zou daar rekening mee kunnen houden.

Bron: Trouw, vrijdag 5 april 2019.

Wilt u uw Engels verbeteren?

Er zijn voor- en tegenstanders (zoals hierboven te lezen is) van het verengelsen van de taal. Maar, een feit is dat steeds meer hogescholen, universiteiten en werkgevers overstappen op het Engels als voertaal. Kunt u wel wat extra kennis van de taal gebruiken? European Language Centre helpt u hier graag bij. Voor snel resultaat kunt u direct beginnen met onze Intensieve Training. Ook tijdens de zomervakantie bieden we taaltrainingen aan. Voor jongvolwassenen, in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar, hebben we speciale trainingen tegen een aangepast tarief! Bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.