Het geheim van succesvol vergaderen in Frankrijk

Heeft u binnenkort een vergadering in Frankrijk of met een Franse zakenpartner? Dan is het belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Manieren en gebruiken die in Nederland heel normaal zijn, kunnen bij Fransen in het verkeerde keelgat schieten. Fransen hechten namelijk veel belang aan etiquette en hiërarchie. Dat maakt het erg belangrijk om u dus voorafgaand aan een vergadering met Franse zakenpartners te verdiepen in de verschillen tussen beide vergaderculturen. In dit artikel geven wij alvast een aantal tips voor het voeren van vergaderingen met Franse zakenpartners.

Hoe spreekt u uw Franse zakenpartner aan?

Zo vinden Fransen het respectvol om elkaar tijdens vergaderingen met ‘Vous’ (u) in plaats van ‘Toi’ (jij) aan te spreken, ondanks het feit dat zij voornamen gebruiken in plaats van iemands titel en achternaam. Tutoyeert u uw gesprekspartners dus nooit zonder vooraf gegeven toestemming. Ook wordt de nuchtere en directe toon van Nederlanders niet altijd gewaardeerd in Frankrijk. Directheid wordt al gauw gezien als grofheid en gebrek aan respect. Bouwt u uw verhaal tijdens een vergadering dus goed op, zonder te direct op uw doel af te gaan. Gebruik daarnaast beleefde woorden, zodat uw respect voor uw zakenpartner vanuit uw communicatie duidelijk wordt.

Hoe lang duurt een vergadering in Frankrijk?

Bij Fransen dienen vergaderingen een ander doel dan bij Nederlanders. Nederlanders vergaderen immers meestal over één onderwerp, waarbij de vergadering wordt ingezet om tot overeenstemming te komen. In Frankrijk wordt een vergadering echter gezien als tijd waarin gediscussieerd mag worden. Tijdens vergaderingen worden in Frankrijk ook niet altijd direct beslissingen genomen; het gaat des te meer om het delen van verschillende visies en opvattingen over een bepaald onderwerp. Als u in uw agenda een vergadering van een bepaalde duur ziet staan, dan kunt u er dus eigenlijk al vanuit gaan dat de vergadering langer zal gaan duren. Ook is het verstandig om rekening te houden met een mogelijke uitloop als u een vergadering met een Franse zakelijke partner inplant.

Het belang van zakelijk Frans spreken

Een zakenpartner uit Frankrijk verwacht dat u goed Frans spreekt tijdens een vergadering. De Franse taal is immers een belangrijk onderdeel van de zakelijke cultuur. Niet alleen dient u uw zakenpartner goed te kunnen volgen, ook dient u zelf accuraat en adequaat te kunnen reageren. Hierbij volstaat eenvoudig Frans waarmee u zich op de camping prima redt niet, aangezien u hierdoor niet op hetzelfde niveau kan meepraten in het gesprek. Als er een standpunt wordt ingenomen, dan is het immers belangrijk dat u hierop kunt doorvragen. Verliest u hierbij uw eigen standpunten niet uit het oog, het Franse vergaderen draait om het kenbaar maken van verschillende standpunten. Uw visie zal dan ook hoogstwaarschijnlijk in twijfel worden getrokken door een Franse zakenpartner, aangezien deze zijn of haar mening zal verdedigen uit overtuiging van diens gelijk.

Verbeter uw kennis van de Franse taal en cultuur in slechts één week

U leert het best een nieuwe taal door deze regelmatig te horen, schrijven en lezen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met één van onze taaltrainingen. We hebben trainingen die precies aansluiten bij uw behoeften, zoals de spoedcursus Frans of de intensieve taaltraining Frans. Hiermee is het mogelijk om slechts in één week tijd een niveau vooruit te gaan met uw kennis over de Franse taal. Tijdens de training komen ook de culturele aspecten van de taal aan de orde.

Wilt u graag een medewerker spreken over onze verschillende taaltrainingen? Neem dan contact met ons op. We horen graag van u!