Gemeenten werken aan eenvoudige taal voor burgers

Cultuurtrainingen voor professionalsIn Nederland zijn 210.000 mensen gediagnosticeerd als zwakbegaafd of licht verstandelijk gehandicapt. Heel vaak is ambtelijk taalgebruik een struikelblok voor hun. Steeds meer gemeenten onderkennen dat en pakken het probleem aan. Een van de meest tastbare resultaten van de gemeente Eindhoven is de brief die mensen krijgen als hun paspoort of identiteitskaart vernieuwd moet worden. De nieuwe versie is eenvoudig geschreven en bevat daarnaast foto’s en een QR-code naar gesproken tekst.

Begin jaren tachtig stelde een voorlichter in Den Haag gemeentelijk taalgebruik al aan de orde en in 2005 bracht GroenLinks de nota Heerlijk Helder Hollands uit. Zulke acties hadden effect, maar er is meer te doen.
Dat is ook het belang van de overheid zelf, meent André Verburg, rechter bij de Raad van State en lid van het Netwerk Begrijpelijke Overheid. “Burgers willen serieus worden genomen”.
Ambtelijke taal houdt burgers op afstand en dat was ooit ook de bedoeling. Overheidsinstellingen en ambtenaren ontleenden hun gezag eraan. Tegenwoordig accepteren mensen dat niet meer.

Bron: Trouw, 3 oktober 2019

Wij bieden taal- en cultuurtrainingen aan voor heldere en duidelijke communicatie!

Heldere en duidelijke communicatie. Dat is belangrijk voor overheden die communiceren met burgers, maar ook in de zakenwereld. Om succesvol zaken te doen is het belangrijk dat u de taal van uw zakenpartner spreekt, maar ook is het belangrijk om op de hoogte zijn van onder andere culturele-, hiërarchische- en communicatieverschillen. In onze taaltrainingen komen hier aspecten van aan bod, maar voor verdieping bieden wij nu ook cultuurtrainingen aan! Wilt u goed beslagen ten ijs komen? Neem voor meer informatie contact met ons op: tel (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar: info@europeanlanguagecentre.nl.