Engels als lingua franca van het bedrijfsleven

Engels is wereldwijd al eeuwenlang één van de meest gesproken talen. Het aantal mensen dat op dit moment Engels spreekt als moedertaal of als tweede taal wordt geschat op ongeveer 1,1 miljard. Een goede beheersing van de Engelse taal geeft professionals veel mogelijkheden om wereldwijd te kunnen samenwerken en communiceren. Het kunnen schrijven en spreken van Engels is dan ook bijna essentieel als u internationaal zaken doet. Zal Engels in de toekomst ook de lingua franca van de (zakelijke) wereld blijven of zullen andere talen, zoals bijvoorbeeld Mandarijn of Spaans, deze plaats innemen?

Hoe is Engels een wereldtaal geworden?

De groei van de Engelse taal is terug te leiden naar de tijd van de kolonisatie. In de 17e, 18e en 19e eeuw was Groot-Brittannië één van de grootste machten ter wereld. Ze hadden koloniën over de hele wereld, denk bijvoorbeeld aan Amerika, Australië en India. Om de taalbarrière met de lokale bevolkingen te doorbreken, besloten de Britten dat er een universele taal moest komen. Dat werd natuurlijk het Engels. Bijzonder: alleen in Amerika werd Engels niet meteen aangesteld tot officiële taal. In 1795 werd er door het Amerikaanse Congres gestemd over wat de voertaal van het land zou worden. Engels won hierbij slechts met één stem van Duits.

Omdat Engels opeens in veel verschillende landen werd gesproken, groeide het langzaam uit tot de meest gesproken wereldtaal. Veel van de koloniën zijn, nadat ze onafhankelijk werden, meertalig geworden. Naast hun eigen taal bleven ze ook de Engelse taal gebruiken om goed te kunnen blijven communiceren met alle bevolkingsgroepen.

Zal Engels de meest gesproken wereldtaal in de zakelijke wereld blijven?

Hoewel Engels de meest gesproken wereldtaal is, heeft het op dit moment niet de meeste moedertaalsprekers. Dat is het Mandarijn. De reden waarom Engels op dit moment bovenaan staat als meest gesproken taal ter wereld, is omdat er veel mensen zijn die Engels als tweede taal spreken. Van de ongeveer 1,35 miljard sprekers van de Engelse taal zijn 753 miljoen niet-moedertaalsprekers. Ter vergelijking: Mandarijn heeft in totaal ook ongeveer 1,39 miljard sprekers. Hiervan zijn 918 miljoen mensen moedertaalsprekers en 199 miljoen niet-moedertaalsprekers. Op basis van deze cijfers is het zeker mogelijk dat in de toekomst Mandarijn in het algemeen de meest gesproken taal ter wereld zal worden. Toch zal voorlopig Engels relevanter blijven. Dit komt juist omdat er bij Engels zoveel niet-moedertaalsprekers zijn. U zal hierdoor wereldwijd sneller mensen tegenkomen die Engels spreken.

Het belang van Engels in de huidige zakelijke wereld

Het is onmogelijk om het belang van de Engelse taal in de wereld te ontkennen. Wereldwijd hebben veel mensen op dagelijkse basis te maken met de Engelse taal. Zowel tijdens studie, in het zakenleven als bij vermaak. Populaire muziek, films en series zijn doorgaans in het Engels. Wanneer u internationaal zaken doet, zal Engels vaak de makkelijkste optie zijn om met elkaar te communiceren. Daarom blijft het zo belangrijk om uw kennis en vaardigheden in het Engels op peil te houden.

Wilt u beter en met meer zelfvertrouwen Engels kunnen spreken? Bekijk dan onze intensieve taaltraining Engels of neem contact met ons op voor meer informatie!