DuoLingo en ChatGPT als ondersteunende middelen bij het leren van een nieuwe taal voor jongeren

De voortdurende opkomst van nieuwe technologie en de ontwikkeling van digitale middelen in ons dagelijks leven zorgt ervoor dat we veel makkelijker een nieuwe taal kunnen leren. Tegelijkertijd vraagt het van jongeren in hun studie en carrière steeds vaker om goede kennis van andere talen. Al die nieuwe technologie, inclusief AI-programma’s als ChatGPT, bieden zowel kansen als beperkingen in het leren van een nieuwe taal.

Online cursussen en taal-leerapps zoals DuoLingo

Eén van de kansen die technologie biedt in het leren van een nieuwe taal zijn de taal-leerapps en online cursussen. Populaire apps zoal DuoLingo bieden speelse, interactieve manieren om een taal te leren. De vele online cursussen die aangeboden worden, bieden de mogelijkheid om flexibel en in je eigen tempo bezig te zijn met de taal. Tijdens de corona-pandemie is die flexibiliteit en toegankelijkheid van online leren nog belangrijker geworden. Die flexibiliteit kan ook een keerzijde hebben: je moet jezelf motiveren om bezig te blijven en je hebt geen stok achter de deur om met lessen bezig te gaan, zoals je bij klassikale lessen wel hebt. Ook zijn de methoden waarmee taal-leerapps werken niet altijd geweldig. Vooral DuoLingo is berucht om zijn vreemde zinsconstructies en gebrek aan uitleg.

Mogelijkheden van AI-tools zoals ChatGPT bij het leren van een taal

Ook Artificial Intelligence (AI) heeft een enorme impact op het leren van een nieuwe taal en het communiceren in een andere taal. Automatische vertalingstools en spraakherkenningstechnologieën maken gebruik van AI om snelle vertalingen mogelijk te maken. Tools zoals ChatGPT kunnen zelfs complete teksten schrijven of vertalen met behulp van geavanceerde algoritmen. Hoewel deze ontwikkelingen handig zijn, hebben ze ook beperkingen. Denk bijvoorbeeld aan onjuiste vertalingen die je zelf niet opmerkt of het verlies van culturele nuances.

Het belang van de interactie met andere mensen

Toch blijft het ontwikkelingen van zelfstandige taalvaardigheid cruciaal. De omgang met mensen die een andere taal spreken en uit een andere cultuur afkomstig zijn, helpen enorm voor het krijgen van een diepgaand begrip van de taal én het verkrijgen van zelfstandige taalvaardigheid. Volledige afhankelijkheid van de technologie kan resulteren in te oppervlakkige kennis van de taal en beperkte communicatieve vaardigheden. Ook bouw je hiermee onbewust vaak een hoge muur op om daadwerkelijk te spreken, terwijl dit stukje zelfvertrouwen in de communicatie juist zo belangrijk is.

Taaltrainingen voor jongeren met onderdompeling

Jezelf actief blijven ontwikkelen en continu oefenen met de nieuwe taal die je wilt leren blijft essentieel. Met name voor jongeren die hun taalkennis willen toepassen in hun studie of carrière is het belangrijk om niet te oppervlakkig met de taal bezig te zijn en écht de diepte in te gaan. De interactie en onderdompeling die onze taaltrainingen voor jongeren bieden zijn daarin een perfecte oplossing. Technologie kan natuurlijk wel een ondersteunende rol spelen bij het leren van de taal, het gebruik van moderne technologie is bovendien erg afwisselend en daardoor leuk!

Wil jij ook jouw kennis van Nederland, Engels, Frans of Duits verbeteren?

Misschien is dan één van onze taaltrainingen voor jongeren iets voor jou! Wij bieden een intensieve training aan op locaties in België en Zwitserland. De training kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld een tennis-, golf- of paardrijkamp. Onze trainingen zijn een goede voorbereiding op eindexamens, vervolgonderwijs, een studie in het buitenland. Wil je meer informatie over onze taaltrainingen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag verder!