6 tips om effectief een nieuwe taal te leren naast een drukke baan

Het leren van een nieuwe taal naast een drukke baan is een uitdaging. De intensieve taaltrainingen van European Language Centre helpen om in een korte tijd flinke stappen te zetten. Daar houdt het natuurlijk niet op. Om de taal echt te beheersen is het belangrijk om ook buiten de taaltraining om bezig te blijven met de nieuwe taal. Hoe u dat het beste doet? In dit artikel geven wij een aantal handige tips.

Een taal leren begint met goede planning en tijdbeheer

Een drukke baan en het actief bezig blijven met een nieuwe taal, het klinkt onmogelijk – maar dat is het niet. Met een goede planning en goed tijdsbeheer is het mogelijk om beide te combineren. Een eerste stap is het identificeren van de beschikbare tijd die u nu heeft, hoe kort of lang deze tijdsvakken ook zijn. Gebruik deze tijdsvakken om een haalbaar studierooster op te stellen. Het helpt om het leren van de taal onderdeel van te maken van uw dagelijkse routine, zodat het een gewoonte wordt. Leest u elke ochtend de krant? Kijk dan of u bijvoorbeeld ook de digitale voorpagina van een anderstalige krant kunt doornemen. Heeft u een half uur tijd voor het koken? Een uitstekend moment om even een aantal woorden of zinnen door te nemen!

Maak gebruik van moderne technologie en digitale hulpmiddelen

Dankzij moderne technologie zijn er tegenwoordig veel hulpmiddelen beschikbaar om het leerproces gemakkelijker te maken. Maak gebruik van online leerbronnen en applicaties die specifiek gericht zijn op het leren van de nieuwe taal. Of zet uw telefoon eens via de taalinstellingen op de taal die u wilt leren! Heeft u een stok achter de deur nodig? Via CERAN LINGUA is het mogelijk om periodiek online taallessen te boeken om uw talenkennis op niveau te houden. Een andere creatieve manier om met de taal bezig te blijven is door podcasts in de doeltaal te beluisteren terwijl u met andere dingen bezig bent. Daarnaast kunt u online taalgemeenschappen zoeken, bijvoorbeeld via sociale media zoals LinkedIn groepen, om actief met de taal te oefenen.

Gebruik efficiënte studiemethoden om de taal te leren

Wanneer u een taal wilt leren in beperkte tijd zijn efficiënte studiemethoden essentieel. Om snel grote stappen te zetten is het belangrijk u te concentreren op relevante woordenschat en zinsstructuren. Daarmee vergroot u uw vocabulaire. Het is mogelijk om de luister- en spreekvaardigheid te oefenen door bijvoorbeeld muziek in de doeltaal te beluisteren via Spotify of door de ondertiteling van een film of serie eens in de te leren taal te zetten. Probeer ook lezen en schrijven in uw dagelijkse activiteiten op te nemen, bijvoorbeeld door artikelen in de doeltaal te lezen of door woorden uit de doeltaal in uw notities of boodschappenlijstje te gebruiken.

Blijf de motivatie behouden

Probeer de redenen waarom u de taal moet of wil leren altijd voor ogen te houden. Dat helpt om gemotiveerd te blijven. Waarom wilde u deze taal leren? Wat zijn de voordelen die het met zich meebrengt? Het kan ook helpen om een partner te vinden, bijvoorbeeld een collega die de taal al spreekt of ook aan het leren is, waarmee u regelmatig kunt oefenen en uitwisselen. Vier de kleine successen tijdens uw leerproces en vraag geregeld om (positieve) feedback van anderen om gemotiveerd te blijven.

Wees flexibel en accepteer dat het soms in kleine stappen gaat

Het is belangrijk om flexibel te zijn tijdens het leerproces. Accepteer dat vooruitgang soms langzamer gaat dan gewenst, zeker wanneer u daarnaast een drukke baan heeft, maar onthoud dat elke kleine stap vooruit telt. Blijf gemotiveerd en geef niet op als het even moeilijk wordt. Door consistent kleine stappen te blijven zetten, zult u uiteindelijk succes behalen in het leren van de taal. Ten slotte is het natuurlijk prima om het leren van de taal van tijd tot tijd te laten voor wat het is. Dat brengt ons ook bij de laatste tip.

Probeer een balans tussen werk, studie en ontspanning te vinden

Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk, studie en ontspanning. Vergeet niet voor uzelf te zorgen en tijd vrij te maken voor ontspanning. Wanneer u constant onder druk staat, zowel op werk als bij het leren van de taal, dan zal het moeilijk zijn om effectief met die nieuwe taal bezig te blijven. Zorg daarom voor voldoende rust en ontspanning, zodat u ook de energie heeft om aan de studie te besteden. Bovendien gaat een rustgevende boswandeling ook prima samen met het spelenderwijs oefenen van een taal. Gaat u maar eens op zoek naar de woodpecker, kohlmeise of de rouge-gorge.

Conclusie

Het leren van een nieuwe taal naast een drukke baan is uitdagend. Met de juiste tips komt u een heel eind. Daarnaast raden we altijd aan om de zelfstudie te combineren met online taaltrainingen en onze intensieve taaltrainingen. Wilt u meer informatie over onze taaltrainingen, neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag verder!