De ‘pixel buds’ van Google

Column van Ebel Kemeling, managing partner van Spring Associates.

De ‘pixel buds’ van Google: een headset die realtime vertaling mogelijk maakt tussen veertig talen. Met deze buds in je oor, kun je dus in je eigen taal met bijvoorbeeld een Chinees spreken. En dat voor $ 159,95.
Ook voor mij kwam het sneller dan gedacht. Google Translate legt zelf, via een tussentaal, verbanden tussen bijvoorbeeld Chinees en Nederlands. En dit systeem wordt geoptimaliseerd door het systeem zoveel mogelijk te trainen met voorbeelden. De tussentaal wordt dus door het systeem zelf gemaakt en de programmeurs weten niet altijd hoe. De kwaliteit van hun technologie zal – aangenomen dat veel mensen de pixel buds aanschaffen – exponentieel groeien. Als dit een succes wordt spreekt de hele wereld straks Googlish.
Taal is in essentie onderdeel van het publieke domein. Waar wij nu getuige van zijn, is dat mogelijk de krachtigste taal die de mensheid ooit heeft gekend, in private handen komt. Van een partij die die taal eigenlijk niet eens zelf gemaakt heeft.

Bron: Het Financieele Dagblad, 28 oktober 2017

Een taal goed leren

De pixel buds: een prachtige innovatie met potentie. Vooralsnog is het systeem niet dusdanig getraind om er zeker van te zijn dat jouw woorden door de ander juist geïnterpreteerd worden en andersom. Dat kan voor veel misverstanden zorgen. Wil je goed kunnen communiceren met een buitenlands contact, kies dan voor één van onze zakelijke taaltrainingen. Bel gerust voor meer informatie: tel (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar: info@europeanlanguagecentre.nl.