Computer bedenkt eigen taal

Taalcursus AmsterdamTwee computersystemen die in geheimtaal een gesprek voeren zonder dat mensen het kunnen begrijpen. Het is realiteit. Onderzoekers van Google Brain zijn erin geslaagd twee
AI-systemen (afgeleid van artificial intelligence) hun eigen gecodeerde taal te laten ontwikkelen, die niet te ontrafelen is. Ze gebruikten hiervoor ‘deep learning’, wat betekent dat computers zichzelf dingen kunnen aanleren op basis van een set algoritmen.
Dankzij de gigantische denkkracht van computers gaat de ontwikkeling in de kunstmatige intelligentie de laatste jaren zo hard dat wetenschappers en ondernemers als Stephen Hawking, Elon Musk en Bill Gates waarschuwen voor de gevaren.

Hoogleraar kunstmatige intelligentie Lambert Schomaker van Rijksuniversiteit Groningen erkent dat het vakgebied enorm in ontwikkeling is. ‘Elke maand worden problemen opgelost die kort geleden nog onoplosbaar leken’. Eng zijn die slimme computers volgens hem niet. ‘Je kunt er gewoon de stekker uittrekken’.
Eric Postma, hoogleraar kunstmatige intelligentie in Tilburg: ‘Het gevaar is niet dat computers mensen gaan overnemen, maar dat mensen de kracht van de technologie overschatten en robots en computers teveel verantwoordelijkheden geven’.
Volgens Schomaker wordt kunstmatige intelligentie pas echt beangstigend als mensen veel functies tegelijk in één machine gaan stoppen.

Bron: Trouw, 5 november 2016

Voor iedere taal m.u.v. gecodeerde taal

Met uitzondering van de gecodeerde taal kunt u bij European Language Centre terecht voor bijna iedere taal. Heeft u vragen over een zakelijke taaltraining, bel gerust! Tel. (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar info@europeanlanguagecentre.nl.