Waar in de wereld wordt Nederlands gesproken?

Taaltraining Nederlands voor professionalsDe Nederlandse taal, of vormen daarvan, worden op veel meer plaatsen ter wereld gesproken dan je zou denken. In totaal zijn er meer dan 21 miljoen mensen die Nederlands als moedertaal hebben. In tegenstelling tot wat je wel eens hoort, is Nederlands dus zeker geen kleine taal.
In de top 100 talen volgens het aantal moedertaalsprekers, staat Nederlands op plaats 56. In Europa is Nederlands de achtste grootste taal.
Iedereen weet dat we Nederlands spreken in Vlaanderen en Nederland, en de meeste zijn er ook wel van op de hoogte dat het Nederlands ook in Aruba (5200 sprekers maar dalend), Suriname (200.000 sprekers), Sint-Maarten (2000) en Curaçao (11.400) een officiële taal is. Maar er zijn nog plaatsen waar je Nederlands kunt horen:

Europa:
In het noordwesten van Frankrijk zijn er nog enkele gemeenten waar de oude bevolking nog wat Nederlands spreekt en begrijpt, maar hun aantal daalt snel. Hetzelfde geldt voor enkele gemeenten in Duitsland aan de grens met Nederland, zoals Kleve. En uiteraard zijn er toeristenkolonies in voornamelijk Spanje.

Rest van de wereld:
In Zuid-Afrika en Namibië wordt Afrikaans gesproken. Dat is geen zuiver Nederlands maar wel een afgeleide taal die we met wat inspanning heel vlot begrijpen.

In Indonesië, dat tot 1949 een kolonie was van Nederland, spreken sommige ouderen nog Nederlands. Elk jaar zijn er wel 20.000 Indonesische studenten die onze taal leren.
In de VS, Canada en Australië samen spreken zo’n half miljoen mensen Nederlands, maar dat aantal daalt.
In Nieuw-Zeeland zijn er 27.000 sprekers van het Nederlands, zo’n 0,7% van de bevolking.
Er zijn nog wijken in diverse gemeenten in Brazilië en Argentinië waar Nederlands of eerder een vorm van Nederlands wordt gesproken. Maar op al deze plaatsen wordt die taal heel snel ingenomen door de lokale taal.
Hetzelfde geldt voor diverse plaatsen waar Nederlanders ooit voet aan wel hebben gezet, zoals in Puerto Rico en Sri Lanka.
Nederlands is dus zonder twijfel een levende taal op onze aarde. Laten we dit koesteren en de nodige aandacht geven.

Bron: https://taalfluisteraar.be


Nederlands leren is de moeite waard

Voor expats die in Nederland komen wonen en werken is het de moeite waard om kennis op te doen van het Nederlands. Het is mogelijk om in enkele maanden tijd een goede basiskennis van de taal op te doen. Onze ervaren trainers helpen daar graag bij. Kent u collega’s of vrienden die kennis van het Nederlands willen opdoen of hun kennis willen verbeteren? Bekijk onze website voor meer informatie over onze Taaltrainingen Nederlands voor Professionals of bel gerust, (020) 609 79 70.