Wanneer een samenstelling?

Trainers European Language CentreTaalweetje: wanneer vormen twee woorden een samenstelling en wanneer moet je ze met een spatie schrijven? Het is misschien wel de meest prangende vraag die journalisten en tekstschrijvers kunnen hebben.
Neem de naam voor iemand van begin twintig. Is dit een begin twintiger of een begintwintiger? Trouw spelde de afgelopen twintig jaar 24 keer ‘begin twintiger(s)’ en drie keer ‘begintwintiger(s)’.
De officiële Woordenlijst beantwoordt de vraag naar de spelling van dit woord/deze woordgroep niet en ook in de jongste papieren Dikke Van Dale is het niet te vinden. De snelste weg naar het juiste antwoord is in zo’n geval: zoeken naar vergelijkbare gevallen in een van deze naslagwerken. Zo zijn in de digitale Dikke Van Dale in 2006 wel ‘eindtwintiger’ en ‘begindertiger’ vermeld. Dat maakt het waarschijnlijk dat ook analoge gevallen als begintwintiger en eindveertiger als samenstellingen moeten worden gespeld.

Bron: Trouw, 21 augustus 2015

Op de hoogte van taalwijzigingen

Taal is altijd in ontwikkeling. Onze trainers zijn goed op de hoogte van wijzigingen in de taal die zij doceren en helpen u graag.  Bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.