Tips voor zakendoen met Duitsland

Ondernemen in DuitslandDuitsland is de belangrijkste import-
en exportpartner van Nederland. Maar liefst een kwart van alle export gaat naar onze oosterburen en twintig procent komt er vandaan. De Duitse economie is de grootste van Europa,
de mensen zijn professioneel en staan over het algemeen positief tegenover een samenwerking met Nederlanders. Ondernemen in Duitsland kent veel voordelen. ‘Een daarvan is de ligging’, aldus Han Boots, adviseur bij de Kamer van Koophandel. ‘Vanuit Utrecht is het één tot twee uur rijden tot de grens met Duitsland. En Duitsland wordt omgeven door negen andere EU-landen en fungeert daarom ook prima als springplank naar Oost-Europese landen’.

Zakendoen in Duitsland biedt veel kansen voor wie de zakelijke cultuur goed begrijpt en daar handig op inspeelt. 6 tips:

  1. Er wordt niet gezoend. Zowel mannen als vrouwen schudden elkaar de hand. Een knikje of zwaaien is niet afdoende. Mannen behoren te wachten tot de vrouw haar hand uitsteekt.
  2. Duitsers werken vaak hun hele carrière voor één werkgever. Betrekkingen op langere termijn zijn dan ook belangrijker dan snelle resultaten.
  3. Ook Duitsers praten over koetjes en kalfjes om het ijs te breken. Word niet te persoonlijk. Goede onderwerpen zijn: voetbal, het weer, politiek en reizen.
  4. Duitsers hebben een nog grotere hekel aan te laat komen dan Nederlanders. Een paar minuten te laat is onbeleefd, vijftien minuten is al een serieuze misstap en kan toekomstige deals in gevaar brengen.
  5. Duitsers hebben een hekel aan concurrentie op basis van prijs alleen.
    Kwaliteit telt.
  6. Schrik niet wanneer een Duitser met zijn knokkels op tafel slaat om te laten merken dan hij het ergens mee eens is. Dit is normaal.

N.B. Wilt u meer weten over zakendoen met Duitsland? 18 november organiseren de Kamer van Koophandel en het Ministerie van Buitenlandse Zaken samen met de Duitse Industrie- und Handelskammer en de Handwerkskammer de Duits – Nederlandse Handelsdag. Het vindt plaats in Münchengladbach van 13.30 tot 19.00 uur.

Bron: internationalbusiness.nu, 29 september 2015

Uw toekomstige zakenpartner goed te woord staan

Duitsers zijn serieus, punctueel, degelijk en dol op hun eigen taal. U maakt dus een goede sier wanneer u uw toekomstige zakenpartner in goed Duits te woord staat. European Language Centre helpt u hier graag bij. We ontwikkelen taaltrainingen specifiek voor professionals werkzaam in het bedrijfsleven en bij de overheid. Zie onze website voor informatie over een cursus zakelijk Duits in Amsterdam of in een andere plaats/land. Bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.