Te ongeduldig voor Duitsland

TaalTraining DuitsNederlandse exporteurs slagen er vaak niet in voet aan de grond te krijgen in Duitsland doordat ze zich slecht voorbereiden. Vrijwel altijd zijn ze zich er nauwelijks van bewust dat geduld een eerste vereiste is.
Dat zegt Enrico Kretschmar, oprichter en directeur van Gateway to Germany, een bedrijf in Utrecht dat Nederlandse ondernemers adviseert over hun Duitse activiteiten.
Volgens Kretschmar weten Nederlandse ondernemers meestal wel dat het belangrijk is de Duitse taal goed te beheersen, op tijd bij de afspraak te zijn en de Duitse klant met ‘Sie’ aan te spreken. Veel minder bekend is dat de Duitse markt een lange adem vergt, aldus de adviseur.
Een Duitse industriële klant is, anders dan de Nederlandse leverancier, geneigd elk commercieel en technisch risico uit te sluiten.
Een andere fout is volgens Kretschmar dat het Nederlandse bedrijf de Duitse markt niet laat bewerken door een Duitse vakman. Een Duitse agent is evenmin een oplossing, want die is vaak weer snel weg. Beter is het een dochteronderneming in Duitsland te openen en die te laten aansturen door een Duitser die de markt van binnenuit kent.

Bron: Het Financieele Dagblad, 1 augustus 2015

Een trainer afkomstig uit Duitsland

Ziet u als ondernemer kansen in Duitsland? Bij European Language Centre leert u naast de taal ook de cultuur van het land kennen. Daarnaast krijgt u les van een trainer afkomstig uit Duitsland. Bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.