‘Taal is de sleutel tot echte artificiële intelligentie’

MC Turing (geen menselijke rapper, maar een algoritme) is een project van een team wetenschappers van de Universiteit Antwerpen (Mike Kestemont en Enrique Manjavacas) en het Nederlandse Meertens Instituut (Folgert Karsdorp). Samen wilden ze achterhalen of de ‘code’ van rapmuziek te kraken valt met artificiële intelligentie. Kan een computer rapteksten schrijven die zo goed zijn dat ze niet te onderscheiden zijn van menselijke inspanningen?

De wetenschappers voedden hun ‘rapper’ met 66.000 teksten van Engelstalige rapnummers. Het neuraal netwerk dat achter MC Turing schuilgaat, leert met de techniek van machine learning in dat corpus van letters en woorden patronen herkennen. ‘Na een tijd heeft het algoritme door hoe een tekst wordt opgebouwd’, zegt Kestemont, letterkundige aan de Universiteit Antwerpen.

Taaltraining voor professionals in AmsterdamDe ‘Turing’ in MC Turing komt van de briljante Britse wiskundige Alan Turing, die zich midden vorige eeuw al bezighield met vraagstukken als kunstmatige intelligentie. In 1950 ontwikkelde Turing een test waarbij mensen moesten uitmaken of iets dat ze voorgeschoteld kregen was gegenereerd door een mens of door een machine. Als de evaluator de twee niet kon onderscheiden, zou je kunnen spreken van een machine die intelligent gedrag vertoont. Naar analogie daarmee ontwikkelden Kestemont & co. dus MC Turing, een algoritme waar niet alleen de genese van rapteksten mee kon worden bestudeerd, maar dat ook het potentieel bezat om het resultaat uit te testen bij een groot publiek.

Dat grote publiek vonden de wetenschappers op het Nederlandse muziekfestival Lowlands, dat eind augustus plaatsvond. Daar kregen bezoekers twee rapteksten naast elkaar voorgeschoteld, en moesten ze met een eenvoudige druk op een knop tien keer aanduiden welke van de twee een menselijke lyric was.

De resultaten moeten nog worden geanalyseerd. ‘Maar de gemiddelde score lag ergens tussen 5 en 7’, zegt Kestemont. ‘Een van de dingen die we merkten, is dat als de computer scheldwoorden in de tekst stak, mensen vaak verkeerd gokten. Blijkbaar denken mensen dat een computer zich niet aan een ‘bitch’ of ‘motherfucker’ zou bezondigen.’

‘Op korte termijn zouden we een robot kunnen maken die rappers helpt betere teksten te schrijven. Niet alleen puur tekstueel, maar ook rond het moeilijk definieerbare concept van de flow’.
Maar we kunnen nog verder denken’, zegt Kestemont. ‘Waar ik aan denk? Wat dacht je van een Photoshop voor tekst? Foto’s kan je nu volop bewerken. Je kan met de kleuren spelen, de resolutie aanpassen, je kan dingen toevoegen of weglaten, noem maar op. Zou het niet mooi zijn als je dat ook met teksten kunt doen? Een applicatie die je vraagt om bijvoorbeeld adjectieven toe te voegen. Of om een tekst in journalistieke of commerciële stijl te herschrijven. Of je maakt een plug-in waar je al je persoonlijke gegevens bij ingeeft, en die je dan helpt om stap voor stap een goede sollicitatiebrief te schrijven.’

Het tot de verbeelding sprekende onderzoek van Kestemont is één manier om het raakpunt tussen taal en technologie te benaderen. Maar aan de Universiteit Antwerpen wordt het ook nog vanuit een ander oogpunt bekeken. Lees dat verder in het gehele artikel over artificiële intelligentie.

Bron: https://www.tijd.be/tech-media/wetenschap/Taal-is-de-sleutel-tot-echte-artificiele-intelligentie/10049574

Menselijke communicatie blijft belangrijk

Communicatieve hulp van een robot: een prachtige innovatie waar veel mooie dingen uit voort kunnen komen. Maar zelf goed kunnen communiceren blijft belangrijk!
Wil je goed kunnen communiceren in een andere taal? Kies dan voor één van onze zakelijke taaltrainingen. Bel gerust voor meer informatie: tel (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar: info@europeanlanguagecentre.nl.