Gebeuren: gebeurt / gebeurd

Cursus zakelijk NederlandsWat is juist: ‘Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurd’ of ‘Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurt’?
Juist is: ‘Bekijk de plaatjes en beschrijf wat er gebeurt.’ Gebeurt is hier een persoonsvorm; wat is het onderwerp. Daarom wordt aan de -stam ‘qebeur’ een t toegevoegd. Andere voorbeelden:

Er gebeurt hier altijd wat.
Wat gebeurt er met de overgebleven taart?
Als je niet uitkijkt, gebeurt er nog een ongeluk.
Het maakt me niet uit wanneer je het doet, als het maar gebeurt.

Gebeurd is het voltooid deelwoord van gebeuren: het is gebeurd, het was gebeurd of het zou gebeurd zijn.
Dat het voltooid deelwoord gebeurd op een -d eindigt, is te horen aan de verleden tijd gebeurde (‘ Er gebeurde van alles’). De d die hierin te horen is, komt terug in het voltooid deelwoord.
De twijfel over gebeurd/gebeurt wordt natuurlijk veroorzaakt doordat het verschil tussen de tegenwoordige tijd en het voltooid deelwoord niet te horen is. Er zijn meer van deze bedrieglijke werkwoorden. Hieronder twee voorbeeldzinnen met dit soort werkwoorden.

1. De directie aanvaardt geen aansprakelijkheid voor zoekgeraakte of beschadigde spullen (aanvaardt is de persoonsvorm).
Liesbeth heeft zijn excuses aanvaard (heeft is de persoonsvorm).
2. Dat belooft wat! Ze belooft beterschap (belooft is de persoonsvorm).
Bert heeft beloofd voor ons te koken (heeft is de persoonsvorm).

Bron: https://onzetaal.nl/taaladvies:’gebeurt-gebeurd

Onze trainers zijn expert in grammatica

De grammatica van de Nederlandse taal is ingewikkeld. European Language Centre heeft hele goede trainers Nederlands die geheel op de hoogte zijn van alle regels en uitzonderingen. Bel gerust voor meer informatie over onze taaltraining Nederlands, ‘learning Dutch in the Netherlands’, tel (020) 609 79 70.