Voor behoud ‘kleine talen’

Talen European Language CentreDe studie van ‘kleine talen’ is van belang voor de economie, de internationale samenwerking en het voorkomen van conflicten, betoogt vertaler Maarten van der Werf.

Zowel aan de universiteit van Amsterdam als aan andere Nederlandse universiteiten staan de opleidingen ‘kleine talen’ al jaren onder druk. De universiteit van Amsterdam schermt met cijfers waaruit blijkt dat bij sommige talenstudies slechts enkele studenten zijn inge-
schreven. De kosten van de opleidingen zouden daarom niet te rechtvaardigen zijn. De realiteit is echter dat de colleges vaak vol zitten: veel van deze studies worden gevolgd als tweede studie of als bijvak, waarbij studenten bij een andere opleiding staan ingeschreven. Het probleem is dan ook het systeem van financiering dat het ministerie hanteert.
Ook stemt het begrip ‘kleine taal’ ook op een ander vlak niet overeen met de realiteit: het Italiaans, Pools en Russisch zijn met hun tientallen miljoenen sprekers toch onmogelijk klein te noemen?

De vaardigheden van tolken en vertalers zijn overal nodig. In Nederland bestaat nog weleens het idee dat je met Engels overal terechtkunt. Maar, het kan je deals opleveren als je buitenlandse zakenpartners in hun landstaal te woord kunt staan.
Ook de journalistiek moet toegang hebben tot bronnen in verschillende talen om een evenwichtig beeld te kunnen geven van allerlei zaken. Dat valt deels op te lossen met taalcursussen, maar om talenkennis op peil te houden heb je academisch specialisten nodig.
Ook heeft het een praktisch belang: als men een oorlog wil vermijden is het wel zo handig de beschikking te hebben over iemand die iets begrijpt van de cultuur en geschiedenis van de betrokken partijen.

Bron: Trouw, zaterdag 30 mei 2015

In onze taaltrainingen ook aandacht voor cultuur

Geen tijd om een ‘kleine taal’ te gaan studeren, maar wel interesse in de cultuur van het land? Onze trainers besteden in de taaltrainingen ook aandacht aan de cultuur. Zie onze website voor de talen waarvoor u bij ons terecht kunt of bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.