‘Vanuatu: eilandstaatje met 110 talen’

Vanuatu Jeremy Hammond, inwoner van Nederland, maar pro-
moveerde op een taal uit Vanuatu.

‘Vanuatu is een eilandengroep in de Stille Oceaan waar 260 duizend mensen wonen, die 110 verschillende inheemse talen spreken. Vanuatu is daarmee het land dat de meeste talen ‘per hoofd van de bevolking’ heeft’. Er zijn tachtig bewoonde eilanden. Veel hebben hun eigen taal, maar er zijn ook een paar grote eilanden waar twintig of dertig verschillende talen worden gesproken. Het zijn talen die in elkaar over lopen. De mensen daar wonen in kleine gehuchten. Als je van gehucht naar gehucht loopt, hoor je de woorden, klanken en zinsopbouw langzaam veranderen. En op een bepaald moment versta je het niet meer’.

Hammond beheerst drie Vanuatu-talen: twee talen van verschillende eilanden (op één hiervan promoveerde hij) en daarnaast de nationale taal, Bislama, een nog jonge taal die de afgelopen twee eeuwen uit het Engels is ontstaan. ‘In de hoofdstad worden maar liefst drie officiële talen gesproken: Engels, Frans en de nieuwe taal Bislama. Het Engels en Frans zijn overblijfselen van een periode waarin de eilandengroep door Engeland én Frankrijk samen werd bestuurd. Vanuatu is afhankelijk sinds 1980, maar er bestaat nog altijd Engels- en Franstalig onderwijs naast elkaar. De lokale talen nemen steeds meer Bislama-woorden op. De optimist in mij zegt dat ruim de helft van die talen over honderd jaar nog gesproken wordt. Maar de pessimist in mij voegt eraan toe: die woorden zullen dan wel heel veel Bislama-woorden hebben opgenomen’.

Bron: NRC Weekend, 7 februari 2015

Ook een aantal talen beheersen?

Heeft u graag ook kennis van meerdere talen? European Language Centre kan u hierbij helpen. Bel gerust voor meer informatie, tel (020) 609 79 70.