Ministerie Hongarije stuurt taalgebruik en beeldvorming

Nieuwsbericht European Language CentreDe medewerkers van het Hongaarse ministerie kregen onlangs een pagina’s lange lijst met termen die ze niet meer geacht worden te gebruiken, plus de gewenste alternatieven. Bijvoorbeeld ‘zwangerschap’ suggereert een last. Vandaar de voorkeur voor de term ‘gezegende staat’. Het woord ‘armoede’ mag niet meer. Hongarije heeft alleen nog ‘behoeftigen’. En aan ‘armoedebestrijding’ wordt niet meer gedaan. Alleen aan ‘sociale convergentie’.

Na het uitlekken van de lijst trok de media de vergelijking met ‘Newspeak’, de taal die in het boek ‘1984’ van George Orwell werd ontwikkeld om de gedachten van burgers te controleren en in te dammen. Maar volgens een woordvoerder van het ministerie is dat niet de bedoeling en moet de lijst gezien worden als een wegwijzer die helderheid in de communicatie binnen het ministerie moet scheppen.

Bron: Trouw, 4 maart 2015

De juiste woorden gebruiken?

Nieuwsbericht Gebruikt u de juiste woorden in het contact met uw (buitenlandse) zakenpartner?  European Language Centre kan u helpen met het toepassen van de taal. Zodat u de juiste woorden gebruikt en uw zakenpartner u begrijpt!
Bel gerust voor meer informatie: (020) 609 79 70.