Hoe vervoeg je Engelse werkwoorden?

zakelijke taaltraining in AmsterdamIn de laatste decennia is onze Nederlandse taal overspoeld door heel veel Engelse werkwoorden. Reuze handig en in veel gevallen een aangename verrijking. Maar het levert ook lastige keuzes op. Want schrijf je nu dat je hebt gefaxt of gefaxed? En heb je iets gecheckt of gechecked? Gelukkig bestaan er wel degelijk afspraken over hoe wij de toenemende vloed aan Engelse werkwoorden in onze Nederlandse taal kunnen gebruiken.

Gebruik ‘t Kofschip

Het uitgangspunt is dat we de werkwoorden van Engelse herkomst gewoon vervoegen zoals we dat ook doen bij de Nederlandse werkwoorden. We gebruiken dus ook het ezelsbruggetje van ’t kofschip. Wie kent hem nog? Is de laatste letter van de stam van een zwak werkwoord een medeklinker uit ‘t kofschip?
Ja? Dan worden de verleden tijd en het voltooid deelwoord gevormd met –te. Bijvoorbeeld: klap – klapte – geklapten smash – smashte – gesmasht.
Nee? Dan vormen we de verleden tijd en het voltooid deelwoord met –de. Zoals brom – bromde – gebromd en download – downloadde – gedownload.

Tweede ezelsbruggetje

Het tweede ezelsbruggetje, het luisteren naar de verleden tijd, mag ook gewoon worden gebruikt. Dus: als we willen weten wat de laatste letter van een voltooid deelwoord is, dan spreken we het woord uit in de verleden tijd. Ik leefde – Ik heb geleefd en ik spamde – ik heb gespamd.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, zo is soms een extra e nodig. Daarom hieronder een aantal voorbeelden van veel gebruikte werkwoorden van Engelse oorsprong op een rijtje:

Bloggen: ik blog, jij/hij blogt – jij/hij blogde – geblogd.
Deleten: ik delete, jij/hij deletet – jij/hij deletete – gedeletet.
Facebooken: ik facebook, jij/hij facebookt – jij/hij facebookte – gefacebookt.
Relaxen: ik relax, jij/hij relaxt – jij/hij relaxte – gerelaxt.
Uploaden: ik upload, jij/hij uploadt – jij/hij uploadde – geüpload.

Bron: screentekst.nl

Grammatica in onze taaltrainingen

In onze taaltrainingen is grammatica een belangrijk onderdeel. Omdat al onze taaltrainers uit het land komen van de taal die u leert, is hun kennis van de grammatica uitstekend.
Kijk voor informatie over onze zakelijke taalcursussen op onze website. Heeft u vragen, bel gerust! Tel. (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar info@europeanlanguagecentre.nl.