Franse en Duitse taal weer verplicht stellen?

Intensieve taaltraining voor professionalsNederlanders werden ooit wereldwijd geroemd om hun meertaligheid. Het is gemakkelijker handelsrelaties aangaan als je meerdere talen spreekt. Het dwingt respect af als je mensen in hun taal kunt benaderen. Het straalt uit dat je je kunt inleven in hun situatie en gewoonten.

Al decennialang staat ons taalonderwijs onder druk. We spreken inmiddels vooral nog Engels en maken dat zelfs tot voertaal in het hoger onderwijs. De indruk is dat je het daarmee wel redt. Maar als we onszelf niet meer fatsoenlijk kunnen uitdrukken in andere talen, maken we minder gemakkelijk verbinding en verdampt dat Nederlandse imago wereldwijd snel.
Aanleiding om aan de alarmbel te trekken is het vorige week aan de Erasmus Universiteit Rotterdam verdedigde proefschrift van Marjolein Voogel, ‘Bon ton of boring’, over de stand van ons Franstalig onderwijs. Het aantal eindexamenkandidaten is sinds de millenniumwisseling zo’n 20% gedaald. Het blijkt een vergissing van formaat dat vakken als Duits en Frans steeds vaker buiten het verplichte onderwijsprogramma vallen. Dit overlaten aan de scholen en scholieren zelf, waar desinteresse overheerst, verzaakt het nationaal belang. Taligheid draagt bij aan identiteitsvorming.

Natuurlijk zijn Duitse naamvallen voor velen ingewikkeld en is de Franse zinsbouw niet altijd eenvoudig. Het lezen van boeken kan als een lijdensweg voelen, maar van dat ploeteren kun je veel leren. En als je vervolgens twee dagen in Frankrijk bent dan droom je in het Frans. Je verleert het nooit helemaal.
Het wordt tijd voor een talenoffensief. Maak Engels, Duits en Frans weer verplicht in het voortgezet onderwijs, al is het maar een enkel jaar. Dat levert meer verbondenheid en onderling begrip tussen mensen op, maar ook respect in handelsrelaties. Een inclusieve Nederlandse samenleving spreekt haar talen.
Bron: Het Financieele Dagblad, 17 januari 2018.

Dromen in het Frans of Duits?

Wilt u uw Duits of Frans ophalen? Dan bent u bij European Language Centre aan het juiste adres! Tijdens de intensieve taaltrainingen van European Language Centre wordt, naast aan het leren van de taal, ook veel aandacht besteed aan de cultuur van het land. U wordt 66 uur per week ondergedompeld in het Frans of Duits waardoor u al na een paar dagen in de taal gaat dromen. Heeft u vragen over de intensieve taaltraining? Bel gerust! Tel. (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar info@europeanlanguagecentre.nl.