Exporteurs minder actief in het betreden van nieuwe afzetmarkten

Zakelijke taaltrainingNederlandse exporteurs zijn optimistisch over de export en Europa blijft veruit de grootste exportmarkt. De Bric-landen (Brazilië, Rusland, India en China) zijn deels als afzetmarkt weggevallen en exporteurs zijn minder actief in het betreden van nieuwe afzetmarkten. Dat blijkt uit het gepubliceerde rapport Trends in Export 2018, het jaarlijkse onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en evofenedex, de vereniging van bedrijven actief in de exportsector en logistiek.
Volgens het rapport verwacht drie op de vijf exporteurs dit jaar een stijging in de exportomzet. Het vertrouwen in het economisch klimaat is bij ondernemers gestegen tot een 7,2, het hoogste cijfer sinds de crisis. De ondervraagde exporterende ondernemers verwachten dit jaar een stijging van de omzet van 9%.
In 2017 ging 29% van de ondernemers op zoek naar een nieuwe markt; het laagste percentage sinds 2015. De verwachting is dat deze trend zich voortzet. Ondernemers die wel nieuwe markten betraden sloegen vooral hun vleugels uit naar de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten. Spanje, Polen en China maken de top vijf compleet.
Het grootste deel van de export vindt van oudsher binnen Europa plaats (ruim 70%). Het oude continent wint de komende jaren als exportmarkt nog verder aan belang.

Bron: Het Financieele Dagblad, 10 april 2018.

Training met aandacht voor de taal en cultuur

Is uw bedrijf actief in export? Om een goede band met uw zakenpartner op te kunnen bouwen is het belangrijk dat u zijn of haar taal beheerst en op de hoogte bent van de cultuur van het land.
Bij European Language Centre wordt, naast aan het leren van de taal, ook veel aandacht besteed aan de cultuur van het land. Heeft u vragen over één van onze zakelijke taaltrainingen? Bel gerust!
Tel. (020) 609 79 70. Of stuur een e-mail naar info@europeanlanguagecentre.nl.